Jotain suolaista

16.08.2019
Kesäkurpitsapannu

kesäkurpitsa (n. 600 g) 400 g naudan jauhelihaa 1 iso sipuli 3 isoa valkosipulin kynttä 1 prk tomaattimurskaa mustapippuri suolaa tuoretta timjamia Paista jauheliha pannulla. Lisää paiston loppuvaiheessa sekaan pilkottu sipuli sekä valkosipuli. Rouskaise joukkoon mustapippuria sekä suolaa. Lisää lopuksi tomaattimurska, pilko joukkoon pätkä kurpitsaa ja tuoretta timjamia. Anna jauhelihakastikkeen muhia pienellä lämmöllä ja ota […]

Read More
12.07.2019
Pollo Limonello - klassikkoresepti kanalle ja sitruunalle

Helsinkiläisen legendaarisen Bar 9 -ravintolan klassikkopasta on Pollo Limonello. Ysissä se maistui itsellenikin aikoinaan kerran viikossa, mutta maistuupa tuo aina hyvältä näin kotioloissakin kokkailtuna. Reseptin tälle kyseiselle herkulle nappasin aikoinaan Helsingin Sanomien Nyt-liitteestä. 3 broilerin rintafileetä50 g voita ja/tai loraus öljyä1 pieni sipuli pilkottunaripaus cayennepippuria2 dl kuohukermaa1 rkl kanafondia1/2 rkl kurkumaa3–4 valkosipulinkynttä1–2 tl raastettua inkivääriä2 […]

Read More
18.06.2019
Kolattu ja Antsu ne yhteen soppii!

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola ja Antsun Sinappi. Somero on kaupunki Varsinais-Suomessa ja uskaltaisin väittää, että tunnetuin somerolainen on edesmennyt laulaja Rauli "Badding" Somerjoki. Rokin soidessa heti perään kiilaa tietty tunnettu Kolatun Juustola mitä parhaimman juustokavalkadinsa kanssa. Tänä päivänä heillä muuten valmistetaan myös maan makoisat Ahon jogurtit. Someron historiaa on pitkältä ajalta taustalla myös Antsun Sinapilla, […]

Read More
14.03.2019
Kylmäsavulohikeitto

1 l vettä 2 sipulia 1 iso porkkana kilo perunoita pari laakerinlehteä 10 maustepippuria rehti viipale ruisleipää 5 dl täysmaitoa 2 dl kuohukermaa 1 prk smetanaa 150- 200 g kylmäsavulohta, Kala-Lapin Kylmäsavu mitä parhain valinta tilliä ruohosipulia rippanen suolaa Kuori ja lohko perunat, porkkana sekä sipulit. Laita kattilaan vesi ja lisää sinne vihannekset, maustepippurit, laakerinlehdet […]

Read More
10.03.2019
Sitruunainen kylmäsavulohirisotto

3 rkl rypsiöljyä 2 isoa sipulia 6 valkosipulin kynttä 6 dl Arborio risottoriisiä 1 dl valkoviiniä 2 l kasvislientä yhden sitruunan mehu ja kuorta raastettuna 0,5 g sahramia mustapippuria 150-200 g kylmäsavulohta persiljaa Kuullota pilkotut sipulit. Lisää riisi sekä pilkottu valkosipuli, jatka kuullottamista. Lisää viini ja sahrami. Lisää kasvislientä ja pienennä lämpötilaa. Hauduta kannen alla. Lisää […]

Read More
04.03.2019
Yllätä yrteillä, säväytä salaateilla!

Kaupallinen yhteistyö Oksasen Puutarha Oy, Kaarlo Kani Hyvästä ruoasta, tutuista raaka-aineista saa helposti yrttien ja salaattien avulla esiin uusia, erilaisia makuja. Yrteillä voi korvata suolankin melkeinpä kokonaan. Anna mielikuvitukselle tilaa, heittäydy kokeilemaan ja yhdistele. Jokainen päivä on hyvä yrtti- ja/tai salaattipäivä! Oksasen Puutarhan, Kaarlo Kanin kasvattamana löytyy jääsalaattia, viinisuolaheinää... ja monia monia muita. Yrttiplaatuja on […]

Read More
05.02.2019
Saariston Martan pekonisinappisilakat

1 pkt (170 g) Amerikan pekonia muutama lusikka sinappia... yksi pieni prk Pekarin perusmieto sinappia on tähän hyvä valinta vajaa kilo silakoita 1 iso sipuli puolikas purjosipuli suolaa pari laakerinlehteä kymmenisen maustepippuria tilliä puoli litraa kuohukermaa Leikkaa pekonisiivut pieneksi ja nakkaa ne hellalla kuumennettuun pataan kypsymään. Voita voi laittaa jos tarve vaatii. Kypsennyksen loppuvaiheessa lisää […]

Read More
27.01.2019
Sitruunakana

4 broilerin rintaleikettä tai koipireittä 2 luomu sitruunaa oliiviöljyä suolaa mustapippuria 6 perunaa lohkoiksi leikattuna rosmariinia Laita broilerin rintaleikkeet leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Raasta yhdestä sitruunasta kuori. Leikkaa sitruunat kahtia ja purista mehua kaikkialle lihojen päälle. Viskaa puristetut sitruunan puolikkaat lihojen sekaan. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Hiero lihoja yhteen niin, että kaikki mausteet sekoittuvat paloihin […]

Read More
13.01.2019
Kermainen uunisei

Retroruokien parhaimmistoa, kermainen uunisei. Nuoruuteni 80-luvulla tämä oli varsinainen hitti meillä kotona. Muistanpa kokkailleeni tätä opiskeluaikoinanikin 90-luvulla. Nyt oli tovi vierähtänyt viime sei-ateriasta ja oli korkea aika kokata sitä, muistella ja makustella... HYVÄÄ! 2 x 400 g pakasteseitä 4 dl kuohukermaa suolaa sitruunapippuria ( kalamaustetta ) tilliä sitruuna Lohko puolikohmeinen pakastesei veitsellä paloiksi. Laita palat […]

Read More
13.01.2019
Perunaletut à la Saariston Martta

Nyt on maut kohdallaan, palailua herkuimmillaan! Perunalettu ja päällä Kala-Lapin makoisaa kylmäsavulohta. Perunaletut syntyvät vaikka perunamuusin jämistä taikinan taikoen tai sitten voit tehdä lettutaikinan alusta alkaen reseptilläni, joka on seurannut mukanani vuosikausia. puoli kiloa perunoita 4 kananmunaa voita 1 dl kuohukermaa 3 rkl vehnäjauhoja 1 rkl perunajauhoja suolaa ripsaus valkopippuria Keitä perunat vedessä kypsiksi ja […]

Read More
08.01.2019
Matikkaa päivään

Kalatiskillä katseemme kohtasivat. Komea et ollut, mutta aikamoinen vonkale jolle keksisin heti käyttökohteen. Pistetään pakettiin sanoin myyjälle ja lompsin kaupasta ulos matikka kainalossa. Ostin mateen valmiiksi nyljettynä ja sisuskalutkin olivat poissa. Maksan olisin kyllä mieluusti käyttänyt, mutta näin tällä kertaa. Siitäpä sitten puolitoista kiloa matikkaa eli madetta sopaksi. Se, jos mikä on varsinaista herkkua ruokapöytään. […]

Read More
06.01.2019
Savulohisoppa

10 perunaa2 porkkanaa1 sipulipieni fenkolilitra vettämuutama maustepippuripari laakerinlehteä2 dl kuohukermaa3 dl täysmaitoanokare voitatilliä250 g savulohta, Kala-Lapin Tulisavu mitä parhain valinta Kuori ja lohko perunat, porkkanat sekä sipuli. Pilko fenkoli paloiksi. Laita kattilaan vesi ja lisää sinne vihannekset, maustepippurit ja laakerinlehdet. Kypsyttele soppaa miedolla lämmöllä. Lisää kypsyttelyn loppuvaiheessa kerma, maito, voinokare, suola ja tilliä. Anna sopan […]

Read More
27.11.2018
Karitsanviulua, olkaa hyvä!

Karitsanviulu (noin 2-3 kg) Yrttiseos: Suolaa 2 tl Mustapippuria 2 tl Öljyä 0,5 dl Yrttejä (esim minttua, timjamia ja rosmariinia) Valkosipulinkynsiä 10 kpl Kahviseos: Vahvaa keitettyä kahvia 3 dl Hunajaa 2 rkl Kermaa 2 dl Koristeeksi: Rosmariininoksia Ota karitsanviulu jääkaapista paria tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön ja laita se uunivuokaan. Hiero yrittiseos viulun päälle ja tee […]

Read More
18.11.2018
Bataatti-inkiväärilaatikko

  1 kg bataattia 2 dl kuohukermaa 0,5 dl siirappi 1 muna 1 tl suolaa 1 rkl raastettua inkivääriä ropsaus valkopippuria ropsaus mustapippuria ropsaus muskottipähkinää pinnalle: hasselpähkinärouhe Kuori ja lohko bataatit. Keitä lohkot vedessä kypsäksi. Valuta keitinvesi pois ja survo bataattilohkot. Lisää sekaan kaikki ainekset ja surauta seos vatkaimella kuohkeaksi. Voitele yksi iso uunivuoka tai […]

Read More
13.11.2018
Makua pöytään!

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa. Olen aina pitänyt sianlihasta. Sianlihojen kunkku on nyt kyllä keittiööni löytänyt. Ei tästä mangalitzan erinomaisuudesta turhia huudella. Mangalitzaa pöytään niinkuin olis jo! Luuton lapa, kilon painoinen, pääsi pilkkomisen jälkeen pannulle tirisemään. Tänään tarjolla tirrikastiketta, perinteistä sianlihakastiketta. Liha rasvoineen haudutellaan pitkään, jotta rasva sulaa mahdollisimman vähäiseksi. Mangalitzan kohdalla sitä toki jää, mutta […]

Read More
13.11.2018
Oi laardi!

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa. Mangalitza-villasian rasvaa, läskiä, ihraa... laardoa. Veikkaan, ettei monellakaan vesi herahda kielelle kun laardikuvia näyttelen. Entisaikoina teurastetun sian koko ruho otettiin aina ihroja myöten käyttöön. Se aika oli ja meni, mutta nyt tuo huippukokkienkin ylistämä laardi tekee uutta tuloaan ruoanlaittoon. Maailmalla sen arvostus on jo suurta, Suomessa innokkaat askeleet seuraavat perässä. Laardon […]

Read More
13.11.2018
Laatulihaa, mangalitzaa!

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa. Kemiönsaaressa, Vestlaxissa, meidän naapuritilalla kasvatetaan upeita mangalitzasikoja, villasikoja. Mangalitza on vanha alkuperäisrotu Unkarista. Rotu on hyvin Suomen olosuhteisiin sopiva. Vapaasti koko parivuotisen elämänsä ajan ulkona liikkuvan villasian lihassyyt ovat marmoroituneet hyvänmakuisesta rasvasta. Paksu, 10–15 sentin rasvakerros suojelee villasikaa turkin lisäksi talven pakkasilta. Mangalitzan liha on tavalliseen sianlihaan verrattuna täysin poikkeuksellista. Parhaaseen mahdolliseen koostumukseen päästään […]

Read More
07.11.2018
Kaalikääryleitä!

      Täyte: 3 dl täysjyväriisiä kilo nautasikajauhelihaa iso sipuli pari lihaliemikuutiota (Reformi) pari keräkaalia siirappia Keitä riisi vedessä kypsäksi. Paista jauheliha pannulla. Pilko sipuli ja lisää se sekä lihaliemikuutiot jauhelihan sekaan paistamisen loppuvaiheessa. Yhdistä lopuksi kaikki täyteainekset. Poista kaaleista kannat varovasti, rikkomatta suuremmin lehtiosia. Laita ne kokonaisina kahteen isoon kattilaan ja lisää vesi, […]

Read More
10.10.2018
Maistuuko maksalaatikko? - Isäni resepti

Kangasalla valmistettava Saarioisten maksalaatikko tuli markkinoille jo 1950-luvulla. Maksalaatikko on Suomen ostetuin valmisruoka-ateria. Tänä päivänä sitä valmistetaan yli 9 miljoonaa rasiaa vuodessa. Saarioinen on julistanut 10.10. juhlapäiväksi, maksalaatikkopäiväksi.       Maistuuko maksalaatikko? Kyllä, hyväähän se on kuin mikä. Jotkut eivät samaa tuumaa olipa rusinoilla tai ilman. Parisen kertaa vuodessa tulee tuota Saarioistenkin lootaa ostettua, […]

Read More
08.10.2018
Uunijuurekset

    Nyt tai ei koskaan kannattaa hyödyntää satokauden antimia. Tarjolla on mitä maukkaimpia uuden sadon juureksia, kotimaisia sellaisia.         Uunissa juureksista saa mehevän muhevia, makean maukkaita. Osan juureksista kuorin, osaa en. Kuorissa on vitamiineja ja tuovatpa ne tietynlaista rouhevaa ulkonäköäkin annokseen. Uunivuokaan vaan kaik pätkien, pilkkoen suht samankokoisina. Päälle oliiviöljyä loirotellen, […]

Read More
Saariston Martta