SAARISTON
MARTTA

Oi laardi!

 

 

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa.

 

Mangalitza-villasian rasvaa, läskiä, ihraa… laardoa. Veikkaan, ettei monellakaan vesi herahda kielelle kun laardikuvia näyttelen. Entisaikoina teurastetun sian koko ruho otettiin aina ihroja myöten käyttöön. Se aika oli ja meni, mutta nyt tuo huippukokkienkin ylistämä laardi tekee uutta tuloaan ruoanlaittoon. Maailmalla sen arvostus on jo suurta, Suomessa innokkaat askeleet seuraavat perässä. Laardon rasvahappokoostumus on poikkeuksellinen verrattuna muihin eläinrasvoihin sekä useisiin kasvirasvoihin. Sanovat mangalitzan rasvan sisältävän enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä Omega -3 ja -6 rasvahappoja kuin yleisesti terveellisenä pidetty kookosöljy.

Mangalitzan laardoa käytetään ruoanvalmistuksessa sellaisenaan ja se antaakin hyvän maun sekä kauniin paistopinnan lihoille tai kasviksille. Puhdistettu laardi valmistetaan rasvaa sulattaen lopputulokseltaan pehmeän levittyväksi, jolloin sitä sipaistaan leivän päälle tai käytetään leipomiseen. Aikaa vievää puhdistetun laardin teko on, mutta kyllä lopputulos on aikansa väärti.

Ensin laardo pilkotaan pieniksi kuutioiksi ja kuutiot nakataan kattilaan. Kattilaa pidetään hyvin pienellä lämmöllä, jotta laardo sulaa hitaasti eikä sulanut rasva saa käristetyn sianlihan makua.

 

 

 

 

Sekoitellaan ja sulatellaan, kunnes jäljellä ovat enää rippeet, jotka eivät millään meinaa sulaa. Pilkoin laardoa kattilaan pari kiloa ja sen sulatus kesti nelisen tuntia.

Seuraavaksi rasva kaadetaan harsotetun sihdin läpi toiseen kattilaan ja siitä purkkeihin. Purkitukseen pesin ja kuumensin purkit ja kannet.

 

 

 

 

Pippuripersiljalaardiakin halusin testata, joten ropsuttelin maut purkin pohjalle ja liruttelin juoksevan rasvan päälle.

 

 

 

Laardit hienosti purkeissa ja purnukoissa. Jäähtyneenä ne laitetaan jääkaappiin.

 

 

 

Seuraavana päivänä tämä valkoinen herkku onkin sitten valmista käytettäväksi. Purkeissa säilyvyys on ainakin kolme kuukautta. Pakastaakkin sitä voi.

 

 

 

 

Komealta näyttää  ja maku mitä hienoin. Suolaahan siinä ei ole, joten sitä täytyy lisätä jos levitteeksi haluaa käyttää.

Ilolla tällaisen antaa vaikka lahjaksikin.

 

 

 

 

Maustettu laardikin osoittautui varsin makoisaksi.

 

 

 

 

Sulatuksesta jäljelle jääneet rasvojen rippeet pistin pannulle ja annoin niiden ruskistua. Seuraavana päivänä maistuivat varsin hyvin munakkaan ja salaatin kyljessä.

 

 

 

Tiedustelut ja tilaukset:

Vestlax Mellangård/ Kasper Lindroos

050 556 4702

lindroos.kasper@gmail.com

https://www.facebook.com/vestlaxmellangard/

 

 

 

2 Responses to Oi laardi!

Vastaa