SAARISTON
MARTTA

Maistuuko maksalaatikko? – Isäni resepti

Kangasalla valmistettava Saarioisten maksalaatikko täyttää tänä vuonna 61 vuotta ja merkkipäivän kunniaksi Saarioinen on julistanut tämän päivän kansainväliseksi maksalaatikkopäiväksi.
Maistuuko maksalaatikko? Kyllä, hyväähän se on kuin mikä. Jotkut eivät samaa tuumaa olipa rusinoilla tai ilman. Parisen kertaa vuodessa tulee tuota Saarioistenkin lootaa ostettua, mutta kyllä itsetehty maksalaatikko vie voiton. Miten on, osaatko sinä tehdä kotoisan maksalaatikon vai nappaatko kaupasta tuon Suomen myydyimmän valmisraterian?
Kotiruokaa, arkiruokaa, juhlaruokaa. Joulunakin tuo herkku katetaan meidän juhlapöytään toisten laatikkoruokien rinnalle. Tästäpä nyt reseptini jakoon ja onpahan muuten ”kotikeittiöavustajan” näkömuistillani kaapattu isäni resepti. Tehty jo lapsuudessani -70 -luvulla ja yhä edelleen meillä reippaassa käytössä.
Saariston Martan maksalaatikko 
400 g jauhettua naudan maksaa
2,5 dl puuroriisiä
vettä/maitoa
1 sipuli
meiramia
valkopippuria
suolaa
rusinoita
siirappia
Riisit keitellään reilussa nesteessä kypsähköiksi. Ylimääräinen vesi valutellaan riiseistä sihdin kautta pois ja riisit lisätään jäähtyneenä jauhetun maksan sekaan. Pannulla voissa kuullotettu sipuli kapustoidaan joukkoon, ropsutellaan meiramia, ripautellaan valkopippuria ja suolaa. Rusinoiden ystävät nakkaavat niitä sekaan kourallisen ja siirappiakin lorautetaan joukkoon hitusen. Kaikki sekoitellen ja makuja näppituntumoiden tai maistellen lisätään voideltuun kulhoon. Uuni 200´C, jossa laatikon kypsyttelyä 1- 1,5 tuntia ja välillä voisulalla pintaa valellen, ei kuitenkaan liikaa paistellen.

Vastaa