SAARISTON
MARTTA

Kolattu ja Antsu ne yhteen soppii!

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola ja Antsun Sinappi.

Somero on kaupunki Varsinais-Suomessa ja uskaltaisin väittää, että tunnetuin somerolainen on edesmennyt laulaja Rauli ”Badding” Somerjoki. Rokin soidessa heti perään kiilaa tietty tunnettu Kolatun Juustola mitä parhaimman juustokavalkadinsa kanssa. Tänä päivänä heillä muuten valmistetaan myös maan makoisat Ahon jogurtit. Someron historiaa on pitkältä ajalta taustalla myös Antsun Sinapilla, jota hiljattain alettiin hämmentämään Perniön vanhassa makkaratehtaassa uuden omistajan uusin kauhoin.

Kovaa settiä etten sanoisi ja minä onnentyttö sain maisteluun sekä tuota Antsun Sinappia että Kolatun juustoja ja jogurtteja. Maistelin ja makustelin niitä oikein yhteismakuina.

Tekaisin tuossa pari päivää sitten kunnon suvisopan, kesällä kun on niin paljon kotimaisia kasviksia tarjolla. Lisäsin kylkeen tietty sinappia ja juustoa. Antsun sinappi toimi sopassa ihan kunnon pöytämausteen tavoin. Kuka sanoi, etteikö suviseen soppaankin sopisi sinappi… sopiihan se hernekeittoonkin. Kolatun Ruska-juustoa käytin pannulla ja pistin siivut soppalautasta koristamaan. Osuivatpa maut kohdilleen niin sopalla, juustolla kuin sinapillakin. Kokeilkaahan!

SUVISOPPA

litra vettä
litra täysmaitoa
pieni kukkakaali
pieni parsakaali
nippu uutta porkkanaa (5kpl)
nippu uutta sipulia (5kpl)
nippu uutta retiisiä (5kpl)
pari desiä uusia herneitä
2 desiä kuohukermaa

Huuhtele ja paloittele kaikki kasvikset tasakokoisiksi. Kaada kattilaan vesi ja maito. Lisää sekaan soppatarpeet ja tsupattele keitellen niin, että kasvikset kypsyvät napakoiksi. Lisää lopuksi kerma sekä ropsaus suolaa. Kiehauta ja annostele lautaselle. Ruska-juuston siivuille pyöräytys pannun kautta ja Antsuakin vielä tuuttaus kylkeen.

Sopan lisäksi kokeilin Antsun Sinappia perunasalaattiin. Perunasalaatin kastike on sinällään oiva lisuke myös salaatille tai kalaruoalle.

PERUNASALAATTI

n. kilo uusia perunoita
1 hapan vihreä omena
1 suolakurkku
1 uusi sipuli varsineen
pieniä kapriksia

kastike:
2 rkl oliiviöljyä
1,5 dl maustamatonta jogurttia (Kolatun maustamaton Ahon jogurtti mitä parhain valinta)
1/2 sitruunan mehu
4 rkl sinappia (Antsun Sinappi mitä parhain valinta)
1 rkl hunajaa
suolaa ja mustapippuria

Keitä perunat napakoiksi. Jäähdytä ja pilko. Perunat ovat paremmin pilkottavissa, jos olet keittänyt ne jo edellisenä päivänä. Lisää perunalohkojen sekaan pilkotut sipuli, suolakurkku, kaprikset ja omena. Sekoita jogurtin sekaan kaikki mausteet ja yhdistä kastike perunaseokseen. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa parisen tuntia ennen tarjoilua.

Tämä salaattini kaipasi vielä kaverin. Rieska hatulla vai ilman… pikkumuikuilla vai silakkapihvillä? Ehkä sittenkin hampurilainen pikkumuikuilla? Ja kylkiäisenä Ruska-juustoa tietenkin.

Voissa paistetut pikkumuikut veivät voiton ja pikkurieskat olivat mitä parhain valinta niiden makupariksi. Muikunpaiston jälkeen käytin rieskaset pannun kautta, sipaisin niille Antsua ja perään pannutin vielä Ruska-siivut. Täytteet sisään ja perunasalaatti sai kaverinsa. Olipas hyvvee, kyllä Kolattu ja Antsu yhteen soppii!

Vastaa