SAARISTON
MARTTA

Laatulihaa, mangalitzaa!

 

 

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa.

 

Kemiönsaaressa, Vestlaxissa, meidän naapuritilalla kasvatetaan upeita mangalitzasikoja, villasikoja.

Mangalitza on vanha alkuperäisrotu Unkarista. Rotu on hyvin Suomen olosuhteisiin sopiva. Vapaasti koko parivuotisen elämänsä ajan ulkona liikkuvan villasian lihassyyt ovat marmoroituneet hyvänmakuisesta rasvasta. Paksu, 10–15 sentin rasvakerros suojelee villasikaa turkin lisäksi talven pakkasilta. Mangalitzan liha on tavalliseen sianlihaan verrattuna täysin poikkeuksellista. Parhaaseen mahdolliseen koostumukseen päästään maltilla, oikealla ravinnolla sekä luonnollisella ympäristöllä.

 

 

 

 

Rotu on itselleni uusi tuttavuus, joten päätin hiljattain käydä moikkaamassa naapurin sikoja, pian sen jälkeen lähdinkin tilalta lihat ja laardot kainalossa kotia kohti kokkailemaan.

Ensitöikseni halusin valmistaa mangalitzan paistin. Liha sai olla huoneenlämmössä ennen paistamista. Kuumalla paistinpannulla annoin paistille väriä pintaan. Pannulle suli paistista mukavasti paistorasvaa ja sekaan tuli nakattua lisämakua antamaan pari kuorittua valkosipulin kynttä ja tuoreen rosmariinin oksa.

 

 

 

 

Kun paistia oli pyöritelty pannulla ympäriinsä ja pientä väriä pintaan saatu, siirsin sen uunivuokaan. Kaadoin kylkeen pannun rasvan, valkosipulin  ja rosmariinin, rouskauttelin  myllystä paistiin suolaa ja mustapippuria. Uunin lämpö oli 150´C. Paistomittaria käytin paistoapuna. Kilon verran paisti painoi, puolisentoista tuntia se paistui kunnes sisälämpö oli 80´C. Paistamisen jälkeen kääräisin paistin puoleksi tunniksi folioon.

 

 

 

 

Mikä tuoksu! Maltoin tuskin odottaa, että pääsisin maistamaan tuota mehevän näköistä lihaa. Paistille tein lisukkeeksi uunijuureksia. Uunivuokaan kuorin, pilkoin ja pätkin porkkanaa, perunaa, sipulia, valkosipulia, punajuurta, palsternakkaa. Päälle lorauttelin oliiviöljyä, myllystä rouskautin suolaa ja timjami aina hyvä lisä kasvisten kaverina. Uunin 200´C lämmöllä saivat olla tunnin verran napakan kypsiksi.

 

 

 

 

Niin hyvää oli, että veti puheliaana minutkin hiljaiseksi. Lihan maukas, pehmeä maku ja rasvan tuoma makea mehevyys oli mahtava makuelämys.

 

Tiedustelut ja tilaukset:

Vestlax Mellangård/ Kasper Lindroos

050 556 4702

lindroos.kasper@gmail.com

https://www.facebook.com/vestlaxmellangard/

 

 

Vastaa