3 rkl rypsiöljyä
2 isoa sipulia
6 valkosipulin kynttä
6 dl Arborio risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
2 l kasvislientä
yhden sitruunan mehu ja kuorta raastettuna
0,5 g sahramia
mustapippuria
150-200 g kylmäsavulohta
persiljaa
Kuullota pilkotut sipulit. Lisää riisi sekä pilkottu valkosipuli, jatka kuullottamista. Lisää viini ja sahrami. Lisää kasvislientä ja pienennä lämpötilaa. Hauduta kannen alla. Lisää kasvislientä aina, kun neste on haihtunut. Risoton kuuluu olla löysähköä ja riisin al dente eli hieman napakkaa… ehdoton muistisääntö kokille onkin ”Ruokailija odottaa, risotto ei!”. Rouskauta pippuria myllystä, lisää sitruunan mehu sekä raastettu kuori ja pilkottu kylmäsavulohi. Kala-Lapin kylmäsavulohi on mitä parhain valinta jo sen maun ja koostumuksen perusteella. Anna risoton vetäytyä hetki, ropsauta vielä sekaan hienonnettua persiljaa ja pyöräytä kauhakierre.
Ennen syöminkejä lisää annoksen päälle vielä koristeeksi rullattu lohisiivu ja persiljaa.
Hyvää ruokahalua!