Jotain suolaista

15.06.2021
Chimichurri, herkkukastike!

Argentiinalainen chimichurri-kastike, herkkukastike, joka syntyy käden käänteessä. Se sopii mitä parhaiten kesän grilliruokien kylkeen lisukkeeksi ja on myös mitä mainioin marinadinakin. Kauniin värikkääseen kastikkeeseen tarvitset... 1 dl oliiviöljyä 0,5 dl punaviinietikkaa 3 valkosipulin kynttä 1 dl lehtipersiljaa 1 dl korianteria 1 tuore chili noin 1 tl suolaa 0,5 tl savupaprikajauhetta pari tiristystä limen mehua Yhdistä […]

Read More
10.06.2021
Savujuustoinen kesäsalaatti

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Kevyttä kesäherkkua, salaattia lisukkeeksi tai ihan sellaisenaan savujuustoisena raikkaana kesätarjoiluna. Salaatit valmistuvat näppärästi ja niissä on hyvä käyttää kaikkea mitä keittiöstä sattuu löytymään. Tämän salaatin tarjoiluvadin pohjalle laitoin ensin vihersalaattia. Juustohöylällä siivutin pitkittäin leveitä kurkkusiivuja, jotka rullasin. Yhden omenan kuorin, poistin siemenkodan ja viipaloin lohkoiksi. Herneitä ropsuttelin joukon jatkoksi. Kolatun […]

Read More
28.05.2021
Ruskajuustoinen perunasalaatti

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Juustoa perunasalaattiin, kyllä! Tässäpä mukavan täyteläinen mutta kepeä lisuke tai ihan sinällään syötäväksi. Lohko kulhoon keitetyt eilispäivän perunat. Lisää rinnalle kapriksia. Purista päälle sitruunan mehua. Pilko sipulin varsia pätkiksi sekä Kolatun Ruskajuustoa suupaloiksi. Sekoita kastike Kolatun Ahon maustamattomasta jogurtista, töräytä sekaan sinappia ja hieman hunajaakin. Rouskauta myllystä joukkoon mustapippuria sekä […]

Read More
18.05.2021
Briejuustopelti

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Haluaisitko tarjota kertapellillisellä koko pöydän kestitykseen hyvää naposteltavaa, dippailtavaa? Tässäpä varsinainen hitti valkohomejuuston, valkosipulin ja tomaattien ystäville. Ensinnä tarvitaan Kolatun Verneriä, samettisen pehmeää vuohenjuustobrietä niin maittava makumatkailu voi alkaa. Uunipellille pistin aimo kimpaleen Verneriä, reippaasti kirsikka- ja terttutomaatteja, reilusti valkosipulia ja punasipulia lohkoina. Valkosipulin irtonaisemmista puolikkaista hakkeloin sipulia tomaattihakkeluksen sekaan […]

Read More
28.04.2021
Friteerattua juustoa sitruunadipillä

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Naposteluun, välipalaksi, alkupalaksi... friteerattua Kolatun Ruska-juustoa ja kylkeen pirteän raikas sitruunajogurttidippi. Herkkujen herkku, takaan että tykkäät! Pilko Kolatun Ruska-juustoa pikkutangoiksi. Ota kolme lautasta, joihin yhteen laitat vatkattua kananmunaa, toiseen vehnäjauhoja ja kolmanteen korppujauhoja. Paneroi juusto eli pyörittele se ensin kananmunassa, sitten vehnäjauhossa, josta taas uudelleen kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Tärkeää […]

Read More
16.04.2021
Chèvreherkkuset

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Grillikelit tulla jollottaa! Otin varaslähdön kesään keittiössä ja tein Kolatun Chèvrellä täytettyjä herkkusieniä. Mikä makumatka! jättiherkkusieniä Kolatun Chèvre valkohomejuustoa öljyä sipulia valkosipulia ilmakuivattua kinkkua vaaleaa leipää yrttejä (esim. rucolaa) Poista sienistä jalat. Pilko ne pannulle. Pilko pannulle myös sipulia sekä valkosipulia, lisää öljyä. Kuullottele ja pilko samalla leipää kuutioiksi. Nakkase […]

Read More
28.03.2021
Ruskajuustoperunat minttujogurttisoosilla

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Mikäs sen parempi setti ruokapöytään kuin iso uunivuoallinen lisuketta ja soosia kylkeen. Ruskajuustoperunat maistuvat mainiosti minkä tahansa lihan tai kalan kanssa tai ihan sellaisenaankin raikkaan jogurttisoosin kera. Isoon uunivuokaan tarvitaan... noin 20 perunaa kolme sipulia kolme isoa valkosipulia kaksi luomusitruunaa reilu 200 g Kolatun Ruskaa (paistettu munajuusto) tuoretta rosmariinia suolaa […]

Read More
20.03.2021
Valkosipulileipäset

Helposti hyvää... testaa vaikka ja herkuttele makoisasti! Tarvitset vaalean leivän. Uunipellille viipaloit siitä tarvittavan leipämäärän. Ota reilu pala pehmeäksi lämmitettyä voita. Sekoita voin joukkoon rutkasti pilkottua valkosipulia, persiljasilppua, rouskauttele myllyistä vielä suolaa sekä mustapippuria. Levitä valkosipulivoita reilusti leipäviipaleille. Paista leipäset 200´C kauniin ruskeiksi. Paiston jälkeen ripottele niiden päälle raastettua parmesania ja ropsaus persiljaa.

Read More
17.03.2021
Pannu koreaksi!

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Pannu koreaksi! Kanaa korealaisittain kasviksin, nuudelein ja hei, Kolatun Ruskajuusto mitä parhain kaveri joukkoon. Ruska, paistettu munajuusto ajoi tässä mielestäni mennen tullen tofun virkaa. Itse en oikein tofusta perusta, joten Ruskajuusto oli kyllä aivan huippua näihin Aasian tvisteihin niin maultaan kuin rakenteeltaankin. Marinoin neljä kappaletta maustamattomia broilerin rintafileitä. Marinaadiin lorautin […]

Read More
11.03.2021
Ruskajuustoinen pinaattipiiras

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Jos sellaista täyteläistä ja tukuisan makoisaa juustopiirakkaa kaipaat, niin täs on sulle sellainen! Pohja: 200 g voita 3,5 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1 tl leivinjauhetta 1 prk kermaviiliä Täyte osa 1: 200 g Kolatun Ruskaa (paistettu munajuusto) pieni sipuli 2-3 valkosipulin kynttä Täyte osa 2: 4 munaa 150- 200 […]

Read More
24.02.2021
Lihan makua, savulla tai ilman!

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa. Mangalitzasianlihaa, makujen aatelia! Sitä kyllä syö ympäri vuoden eri tavoin valmistettuna olipa sitten juhla tai arki. Kuka sanoo, että kinkku kuuluisi vain joulupöytään? Kinkkua potkalla tai ilman jouluun, pääsiäiseen, juhannukseen, sadonkorjuun aikaan... Mangalitza on vanha alkuperäisrotu Unkarista. Rotu on hyvin Suomen olosuhteisiin sopiva. Vapaasti koko parivuotisen elämänsä ajan ulkona liikkuvan villasian lihassyyt […]

Read More
30.01.2021
Röpörieska, ryynirieska, savolainen ohraryynirieska...

Lapsuudesta tuttu herkku. Mieleeni muistuu tuoksu, maku ja se kun voi suli lämpimäisen rieskan päälle. Löysin tämän kaipaamani reseptin leipojat.fi -sivun kautta. litra piimää 3 dl rikottuja / kokonaisia esikypsytettyjä ohrasuurimoita 2 kananmunaa 1 dl vehnäjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 2 dl maitoa / kermaviiliä 2 tl suolaa ( 50 g voita ) Laita ohrasuurimot turpoamaan […]

Read More
11.01.2021
Aurinkoinen bataattisoppa

pari isohkoa bataattia 2 dl punaisia linssejä pätkä inkivääriä muutama valkosipulin kynsi litra vettä 2 kasvisliemikuutiota (esim. Reformi) suolaa mustapippuria loraus kermaa Kuori, paloittele bataatit ja laita ne kattilaan johon olet mitannut litran vettä. Kuori ja pilko sekaan inkivääri sekä valkosipuli. Huuhtele linssit vedellä lävikössä ja lisää kasvisten kaveriksi kattilaan. Nakkaa joukkoon kasvisliemikuutiot. Tsupattele kaikki […]

Read More
19.12.2020
Saariston Martan joulua

Rullasylttyä ja pikkuperunoita voikastikkeella Silppua kuumennetun voin sekaan tuoreita yrttejä ja sekoita. Kaada voikastike kypsennettyjen perunoiden joukkoon. Nauti perunat rullasyltyn sekä sinapin kera.  Karitsanviulu Karitsanviulu noin 2-3 kg (Westankärr Gård) Yrttiseos: Suolaa 2 tl Mustapippuria 2 tl Öljyä 0,5 dl Yrttejä (esim minttua, timjamia ja rosmariinia) Valkosipulinkynsiä 10 kpl Kahviseos: Vahvaa keitettyä kahvia 3 dl […]

Read More
24.11.2020
Joulusalaatti

n. 200 g lehtikaalia 3 omenaa 2 dl karpaloita tai puolukoita 2 dl rouhittuja pähkinöitä (esim. hassel, pekaani tai manteli) sitruunamehua Kastike: puolikkaan sitruunan mehu 3 rkl karpalo- tai puolukkamehua 1 rkl juoksevaa hunajaa 5 rkl rypsiöljyä suolaa Pilko lehtikaali ohuiksi suikaleiksi ja asettele suikaleet tarjoiluvadille. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Liruttele kastiketta salaatin päälle sopivasti. […]

Read More
21.10.2020
Juustoja on siinä monenlaista!

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Köröttelen autolla Someron Pitkäjärven suuntaan, Kolatun Juustolaan. Kauniit ovat maisemat, mutta vielä kauniinpaa on tienoo kun lähestyn Kolatun pihapiiriä peltomaisemineen. Innokkain katsein hyvänmielen vuohifiguurit juustolan seinällä ottavat minut vastaan. Innokkain vastaanottaja koko juustolan pihapiirissä on kyllä yksivuotias ihanuus, labradorinnoutaja Manta. Lieköhän tuollaisen kiltin energisyyden saa, jos popsii päivän murkina-annoksensa juustoina […]

Read More
19.10.2020
Kaalia pataan!

Mikäs sen parempaa kuin pitkään padassa muhinut kaalijauhelihapata! Herkkua, joka syntyy helposti ja on edullista. Makukin vaan paremmaksi muuttuu sikäli mikäli sitä on enää kaaputeltavaksi padan pohjilta päivän parin jälkeen. Pilko yksi kokonainen valkokaali. Lorauta kuumenneelle paistinpannulle rypsiöljyä. Esikypsytä kaalisilppuja hetken verran pannulla ja siirrä ne siitä sitten pataan. Kun kaikki kaalisilppu on padan lämmössä, […]

Read More
23.09.2020
Italianleipäsiä eli prosciuttopestobruschettoja

Helppoa hetkessä! Leikkaa patongista ohuita siivuja ja asettele ne uunipellille. Sipaise päälle pestokastiketta ja prosciutto-kinkkua. Paista 225’C pikkurapsakoiksi. Liruttele uunin jälkeen niiden päälle oliiviöljyä ja ropsauta vielä yrttiäkin. Italianleipäsiä eli prosciuttopestobruschettoja, olkaa hyvä! Napostele niitä sellaisenaan tai esim. kuin minä eilen oliivien, aurinkokuivattujen tomaattien, kapriksien ja Kolatun Waldemar kuttucheddarin kera.

Read More
19.08.2020
Saariston Martan juustomakaroni

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy 500 g esim. pennepastaa puoli litraa täysmaitoa noin 300 g Kolatun Juustolan Martta-cheddaria sipuli suolaa mustapippuria valkosipulia korppujauhoja kirsikkatomaatteja tuoretta basilikaa Pilko sipuli ja kuutioi juusto. Keitä pastaa pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sekaan pilkottu sipuli keittämisen loppuvaiheessa. Jätä kypsyys al dente. Valuta pastasta keitinvesi pois ja kaada pasta takaisin kattilaan. […]

Read More
22.07.2020
Juustoinen muikkupiilo

Kaupallinen yhteistyö Kolatun Juustola Oy Jäikö edellisen päivän savustuksilta muikkuja? Jos jäi, niin nyt niille löytyy hyvä jemma, muikkupiilo. Tällaiset piilot on kylläkin nopeasti löydetty ja herkuteltu alta aika yksikön. Tarvitset savumuikkujen lisäksi lehtitaikinalevyjä, Kolatun Juustolan Martta-cheddaria, tilliä, kananmunaa voiteluun ja halutessasi sesaminsiemeniä koristeluun. Leikkaa lehtitaikinalevy kolmeen osaan. Juustosiivu ja muikkelo päälle. Tilliä kainaloon ja […]

Read More
Saariston Martta