

Spelttipuuro
1 litra täysmaitoa
noin 2 dl Birkkalan Spelttihelmiä
0,5- 1 tl suolaa.
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sekoita joukkoon spelttihelmet. Hauduta puuroa hiljalleen kannen alla noin 40- 50 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta puuro suolalla.
päälle: Meritalon omenahilloa ja hasselpähkinärouhetta. Meritalon tyrnihilloa ja pakastetyrnejä.

Saariston Martan blinit
2 munaa
5 dl täysmaitoa
20 g hiivaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa
Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lämmitä puolet maidosta. Liota siihen hiiva. Sekoita jauhot, keltuaiset, voisula. Jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan vähintään 6h tai yli yön. Ennen paistamista lämmitä loput maidosta ja vaahdota valkuaiset kovaksi. Sekoita notkeaksi taikinaksi. Sitten vaan blinipannu kuumenemaan. Paista voin kera kauniin ruskeiksi. Taikinasta tulee noin kymmenkunta bliniä.
ps. Olen joskus kohotellut taikinaa vain parin tunnin verran ja hyvin ovat onnistuneet tuolloinkin.
täytteet:
-Rullasyltty, Veljesten suolakurkut sekä Meritalon siemenetön lakkahillo, yrtit.
-Etikkasilakat, smetana, yrtit.
-Kantarellisipulihöystö, smetana, yrtit.




Graavilohi
Lohifilee (noin 1 kg) puolitetaan oman säilöntäpurkin mentäväksi. Toinen paloista asetetaan purkkiin nahkapuoli alaspäin. Päälle ripotellaan tasaisesti kaksi ruokalusikallista karkeaa merisuolaa sekä ruokalusikallinen sokeria. Sitten vielä tillipuntti makua tuomaan ja toinen lohipala päälle nahkapuoli ylöspäin. Purkin kansi kiinni ja jos jää tyhjää tilaa, täytä vaikka pikkulautasen avulla graavi tiiviiksi paketiksi. Purkki jääkaappiin ja sitä voi välillä käydä hieman kääntelemässä. Yleensä jo vuorokaudessa lohifilee graavautuu valmiiksi.

Suolaiset torttuhyrrät
Valmiista torttutaikinasta paistetaan tähtitorttusia, hyrriä ilman täytteitä, 200’C ja kaunista väriä pintaan. Paiston jälkeen kohonnut torttu painetaan keskeltä kasaan lusikalla. Jäähtyneiden hyrrien keskustaan voi laittaa mieleistään täytettä esim. graavilohta, smetanaa, mätiä ja yrttiä.

Joulusalaatti
n. 200 g lehtikaalia
3 omenaa
2 dl karpaloita tai puolukoita
2 dl rouhittuja pähkinöitä (esim. hassel, pekaani tai manteli)
sitruunamehua
oliiviöljyä
Pilko lehtikaali ohuiksi suikaleiksi ja asettele suikaleet tarjoiluvadille. Puolita omenat, poista niistä siemenkodat ja pilko ne viipaleiksi. Jotta omena ei tummu salaatissa purista sitruunamehua viipaleille ja asettele ne kauniisti salaatin päälle. Liruta salaattiin oliiviöljyä. Ropsuttele vielä lopuksi rouhitut pähkinät ja karpalot koristamaan tätä jouluista salaattia.

Herkkuappelsiinit
Pestyt appelsiini halkaistaan. Appelsiinin puolikkaista veitsitään ja lusikoidaan pois kaikki hedelmäliha. Siinäpä nyt tyhjiä kuorikuppeja täytettäväksi.
Hedelmälihat pilkotaan veitsellä pieneksi ja ne sekoitetaan Valion appelsiikermarahkaan. Täytteet kuppiin ja eikun koristelemaan…
Päälle voi murustella piparkakkua tai hasselpähkinärouhetta. Mintun tai sitruunamelissan lehdykkä kruunaa vielä kokonaisuuden.

Piparikipot
Muffinssivuoan nurjan puolen päälle asetetaan paperiset pullavuoat. Niille suhautetaan vuokasprayta. Siihenpä yksittäin nököttämään kaulitut ja leikatut piparkakkutaikinaneliöt. Paisto 200´C:ssa kauniin ruskeiksi. Paiston jälkeen paperivuoat pois ja siinäpä ovat sitten valmiina täyttöä varten. Suolaista tai makeaa kippoon? Makeannälkään Valion vaniljakermarahka on hyvä täytevaihtoehto ja päälle koristeeksi marjoja sekä sitruunamelissan lehtiä.

Saariston Martan joulutervehdyksen ruoka- sekä seurustelujuomiksi sopivat erinomaisesti nämä seuraavat vaihtoehdot:
G.H. MUMM Cordon Rouge Brut
Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz
Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc
Nordfors Luomu Valkoviiniglögi
Rocky Choco & Nuts Glögg
Lisää juomista Juomavinkki.fi



Herkullisia hetkiä joulupöytiin!