SAARISTON
MARTTA

Vihreät valinnat

Kaupallinen yhteistyö Oksasen Puutarha Oy, Kaarlo Kani.

Viime vuoden lopulla sain mahdollisuuden tutustua Oksasen Puutarhaan, Kaarlo Kanin valtakuntaan.

Aamusta suuntasin auton nokan kohti Paattista ja tunnin huristelun jälkeen puutarhan kasvihuoneet maalaismaisemien keskellä tupsahtivatkin jo eteeni. Olin valmis ensivisiitilleni yrttien ja salaattien kasvumaailmaan!

Muistatko, miltä maistuivat kesän ensimmäiset perunat tillin kanssa tai miltä tuoksuivat kaikki kesän yrtit? Onneksemme saamme tänä päivänä nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden.

Astuessani ensimmäiseen kasvihuoneeseen, valtava vihreys ja vehreys tulvi ja tunki päälle kuin yleinen syyttäjä. Kasvun voima melkein pökerrytti minut siltä seisomalta. Mahtava näky, varsinainen aistimuksien ilotulitus!

Olipahan vaan hienoa ja mielenkiintoista päästä näkemään tätä kasvihuonekasvatuksen kaarta kokonaisuudessaan… ja senkin kuinka paljon ihan käsityönä tämä työ hoidetaankaan. Näinpähän nyt kuinka paljon siihen pisteeseen saakka onkaan annettu työpanosta, kun meikäläinen vaan lampsii kauppaan ja nappaa nämä viisaasti ja varjellen viljellyt vihannekset kotiinviemisikseen.

Oksasen Puutarha Oy on suomalainen puutarha-alan perheyritys, jonka juuret ovat syvällä varsinaissuomalaisessa mullassa. Yli 40 toimintavuotensa aikana puutarha on vakiinnuttanut paikkansa sekä laadukkaista salaateistaan ja yrteistään että tarkasta toimitusvarmuudestaan tunnettuna yrityksenä, joka tuottaa noin 15 % koko Suomen ruukkuvihanneksista.

Jos vihreyttä on huoneet täytenään niin vihreyttä on myös puutarhan toiminnan valinnoissa, joiden myötä kuluttaja voi todellakin luottaa saavansa ekologista, puhdasta lähiruokaa.

Oksasen Puutarhalla on GLOBALG.A.P. -sertifikaatti. Sillä tarkoitetaan kansainvälistä hyvien tuotantotapojen määritelmää, jonka pääpainot ovat elintarviketurvallisuudessa, tuotannon ympäristövaikutuksissa sekä työntekijöiden turvallisuudessa. 

Kasvihuonetuotantoon liitetään usein iso hiilijalanjälki. Oksasen Puutarha pyrkii jatkuvasti pienentämään sitä ekologisten ja kestävien valintojensa avulla. Kasvihuoneiden lämmittämiseen käytettävä kiertovesi lämpenee omassa hakekattilassa, jossa poltetaan viljansivutuotteita. Jäähtynyt kiertovesi kierrätetään takaisin lämmitettäväksi. Osasta lämmöntuotantoa vastaavat myös pimeään vuodenaikaan käytettävät valot. Kasvien kastelu tapahtuu suljettuna vesikiertona, jolloin vesi puhdistetaan useasti ja kierrätetään sitten uudelleen käyttöön. Suljetun vesikierron ansiosta vettä kuluu vähemmän eikä lannoitteita pääse maaperään. 

Puutarhalla käytetään sähköä, jota tuotetaan vesivoimalla.

Puutarhalla kuljetaan kestävän kehityksen polkua eli toimintaa kartoitetaan ja kehitetään, jotta löytyisi yhä taloudellisemmat ja ekologisemmat ratkaisut, niin tuholaisten torjuntaan kuin materiaalivalintoihin ja jätteiden lajitteluun.

Tärkeitä asioita sisältää Oksasen Puutarhan toiminta kokonaisuudessaan ja tuleeko näitä monestikkaan kuluttajana mietittyä. Joskopas sitä ensi kerralla etsisikin käsiinsä Kaarlo Kanin kasvattamat yrtit ja salaatit, vai mitä?

Kuvassa minä sekä Oksasen Puutarhan Kaarlo Kani, Marjo ja Kati.

2 Responses to Vihreät valinnat

Vastaa