SAARISTON
MARTTA

Ukrainalainen valkosipulileipä, pampushky

Pampushky on ukrainalainen valkosipulileipä. Leivoin pari viikkoa sitten meille tätä herkkua osallistuakseni pienesti Cook for Ukraine -kampanjaan. Leivän kanssa oli tarjolla maukasta borssikeittoa. Jokainen auttaa omalla tavallaan. Ruokaa rauhan vuoksi!

leipätaikina:

15 g hiivaa

1 tl sokeria

225 ml vettä

400 g vehnäjauhoja

8 g hienoa merisuolaa

kananmuna voiteluun

seos päälle:

3 rkl auringonkukkaöljyä

reilusti tuoretta valkosipulia pilkottuna

reilusti tuoretta persiljaa silputtuna

Lämmitä vesi kattilassa kädenlämpöiseksi. Kaada vesi kulhoon ja sekoita siihen hiiva sekä sokeri. Lisää sekaan puolet jauhoista (200 g), sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle kelmu ja aseta taikinakulho yöksi jääkaappiin.

Aamulla lisää taikinaan loput jauhot ja suola. Pyöräytä taikina kädellä notkean pehmeäksi. Jaa taikina kahdeksaan yhtäsuureen palaan ja pyörittele palat palleroiksi. Asettele pallerot öljyttyyn pataan, irtopohjavuokaan tai uunivuokaan. Anna leivän nousta liinan alla lämpöisessä paikassa. Kun koko on tuplaantunut, voitele leipä munalla ja laita se 220´C lämmitettyyn uuniin. Paista leipää 20-30 minuuttia, kunnes leipä on kauniin ruskea. Paiston jälkeen levitä jo aiemmin valmiiksi tehty valkosipuliöljy leivän päälle. Nauti leivästä samantien leipomisen jälkeen!

Vastaa