
Pampushky on ukrainalainen valkosipulileipä. Leivoin pari viikkoa sitten meille tätä herkkua osallistuakseni pienesti Cook for Ukraine -kampanjaan. Leivän kanssa oli tarjolla maukasta borssikeittoa. Jokainen auttaa omalla tavallaan. Ruokaa rauhan vuoksi!
leipätaikina:
15 g hiivaa
1 tl sokeria
225 ml vettä
400 g vehnäjauhoja
8 g hienoa merisuolaa
kananmuna voiteluun
seos päälle:
3 rkl auringonkukkaöljyä
reilusti tuoretta valkosipulia pilkottuna
reilusti tuoretta persiljaa silputtuna
Lämmitä vesi kattilassa kädenlämpöiseksi. Kaada vesi kulhoon ja sekoita siihen hiiva sekä sokeri. Lisää sekaan puolet jauhoista (200 g), sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle kelmu ja aseta taikinakulho yöksi jääkaappiin.
Aamulla lisää taikinaan loput jauhot ja suola. Pyöräytä taikina kädellä notkean pehmeäksi. Jaa taikina kahdeksaan yhtäsuureen palaan ja pyörittele palat palleroiksi. Asettele pallerot öljyttyyn pataan, irtopohjavuokaan tai uunivuokaan. Anna leivän nousta liinan alla lämpöisessä paikassa. Kun koko on tuplaantunut, voitele leipä munalla ja laita se 220´C lämmitettyyn uuniin. Paista leipää 20-30 minuuttia, kunnes leipä on kauniin ruskea. Paiston jälkeen levitä jo aiemmin valmiiksi tehty valkosipuliöljy leivän päälle. Nauti leivästä samantien leipomisen jälkeen!




