SAARISTON
MARTTA

Muistojen makuja tässä ja nyt!

Pyöriikö kaapissasi keitettyjä munia? Kätevä kokki pistää ne nyt käyttöön tai keittää uudet peliin. Päivän hitit on katettu… munakastiketta keitinperunoin ja munavoita piirakan kylkeen. Namskis!

50 g voita

noin 4 rkl vehnäjauhoja

reilu puoli litraa maitoa

6 kovaksi keitettyä kananmunaa

sipulin varsia tai ruohosipulia

suolaa

Valkokastikkeen tekoon! Ota kattila johon laitat voin sulamaan. Lisää joukkoon vehnäjauhoja sen verran että voi sekoittuu niihin hyvin eikä seos ole liian rasvaisen näköinen. Älä kypsennä seosta vaan ala varoen ja samalla sekoittaen lisätä sekaan maitoa. Pidä lämpöä pienellä tulella ja sekoittele kastiketta jotta se ei pääse palamaan pohjaan. Lisää maitoa makusi mukaan… toiset tykkää löysemmästä ja toiset paksummasta kastikkeesta. Mausta kastike suolalla ja leikkaa sekaan reilusti sipulivartta tai ruohosipulia. Pilko valmiiseen kastikkeeseen kananmunia isoina lohkoina. Tarjoa kastike keitinperunoiden kera.

Retromuistona lapsuudesta/nuoruudesta meillä munakastike kuului kesään uusien perunoiden ja sillin kera. Koulussa sitä syötiin perunoiden ja kalapuikkojen kyljessä. Paistetun kalankin kaverina se menee vallan mainiosti.

Munavoi… siinäpä myös herkkujen herkku ja karjalanpiirakoiden kyljessä mitä parhainta! Huoneenlämpöinen voi ja pilkotut kovaksi keitetyt munat sekoitetaan keskenään. Maustetaan suolalla oman maun mukaan ja se on siinä. Menee juhlatarjoiluissa mutta parhainta se on mielestäni arjen syöminkeihin.

Vastaa