SAARISTON
MARTTA

Maukasta pääsiäistä!

Nyt on maut kohdallaan, pääsiäisherkuttelua parhaimmillaan! Alkupalailuun perunalettuja joiden päälle vaikkapa makoisaa kylmäsavulohta ja avokadoa. Pääruoaksi risottoa raikkaan sitruunan ja lohen makuelämyksin. Jälkiruoaksi aurinkoisen lempeää suussasulavaa piirasta. Näistä herkuistapa voisi sinunkin pääsiäisateriasi olla tehty!

Perunaletut à la Saariston Martta

Perunaletut syntyvät vaikka perunamuusin jämistä taikinan taikoen tai sitten voit tehdä lettutaikinan alusta alkaen reseptilläni, joka on seurannut mukanani vuosikausia.

puoli kiloa perunoita
4 kananmunaa
voita
1 dl kuohukermaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
suolaa
ripsaus valkopippuria

Keitä perunat vedessä kypsiksi ja kaada lopuksi vesi pois. Murskaa perunat puuhaarukalla muusiksi. Lisää niiden sekaan reilu nokare voita, munat, kerma ja mausteet. Sekoita, lisää jauhot ja sekoita taas. Taikina saa olla notkeahkoa. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja paista letut voissa miedolla lämmöllä. … ja sitten vaan lisukkeet kylkeen ja herkuttelemaan!

Sitruunainen kylmäsavulohirisotto

3 rkl rypsiöljyä
2 isoa sipulia
6 valkosipulin kynttä
6 dl Arborio risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
2 l kasvislientä
yhden sitruunan mehu ja kuorta raastettuna
0,5 g sahramia
mustapippuria
150-200 g kylmäsavulohta
persiljaa

Kuullota pilkotut sipulit. Lisää riisi sekä pilkottu valkosipuli, jatka kuullottamista. Lisää viini ja sahrami. Lisää kasvislientä ja pienennä lämpötilaa. Hauduta kannen alla. Lisää kasvislientä aina, kun neste on haihtunut. Risoton kuuluu olla löysähköä ja riisin al dente eli hieman napakkaa… ehdoton muistisääntö kokille onkin ”Ruokailija odottaa, risotto ei!”. Rouskauta pippuria myllystä, lisää sitruunan mehu sekä raastettu kuori ja pilkottu kylmäsavulohi. Anna risoton vetäytyä hetki, ropsauta vielä sekaan hienonnettua persiljaa ja pyöräytä kauhakierre. Ennen syöminkejä lisää annoksen päälle vielä koristeeksi rullattu lohisiivu ja persiljaa.

Aurinkoinen persikkarahkapiiras

pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja

päällys:
iso tölkki persikoita

täyte:
1,5 dl sokeria
250 g rahkaa
luomusitruunan kuorta raasteena
sitruunan mehua
2 dl kuohukermaa
2 munaa
1 rkl maizenaa

Lämmitä voi pehmeäksi. Sekoita voi ja sokeri keskenään. Lisää muna ja jatka sekoittamista. Lisää jauhot ja sekoita taikina valmiiksi. Ota piirasvuoka tai irtopohjavuoka johon painelet taikinan. Paista pohjaa ensin kymmenisen minuuttia 200´C. Asettele persikan puolikkaat piiraalle. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja lisää täyte piiraan päälle. Jatka paistamista kunnes pinta on kauniin ruskeankellertävä.

Pääsiäiseen aurinkoista piirasta kera pirskahtelevan proseccon. Tässä makuparit osuvat enemmän kuin kohdalleen!

Hedelmäisen herkullisen Paladin Magnum Prosecco 2018 kuohuviinin saat tilattua Alkon nettikaupasta https://www.alko.fi/…/Paladin-Magnum-Prosecco-Extra-Dry-20…/

Tämä kuohuva sopii erinomaisesti tällaisen piiraan lisäksi myös valkoisen lihan (kana), kalan (lohi) ja juustojen kylkeen. Läpi vaikka koko pääsiäismenun. Myydään kauniissa keväisen värisessä lahjapaketissa, joten se on ilo antaa vaikka kevätlahjanakin. Ja hei, Paladin Magnum Prosecco sopii myös vegaaneille.

Yhteistyö LCS Wines & Consulting

2 Responses to Maukasta pääsiäistä!

Vastaa