SAARISTON
MARTTA

Kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkät, hentoiset, herkän pehmoiset. Ensin painellaan omaan metsään – tai kysytään metsänomistajalta lupa, sillä kerkkien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kerkät ovat kuusen vuosikasvuja ja niiden poistaminen vahingoittaa hieman puun kasvua. Keruuta varten kannattaa valita kaadettu tai huonokasvuinen yksilö. Sitten vaan kerkkäsaalis vesikattilaan tsupattamaan kuusenkerkkäsiirappia varten. Keittiö on ihanasti tulvillaan metsäntuoksua. Hämmentämistä ja paljon sokeria tarvitaan, mutta tuntien työn tuloksena saa hyvää kylkiäistä jälkiruokiin, ruokiin ja jos kurkkukipu pääsee yllättämään käy siirappi myös hyvin yskänlääkkeeksi. 

Huuhtele kerkät ja laita ne kattilaan. Kaada kylmää vettä niiden päälle niin että ne peittyvät. Liota yön yli. Keitä kerkkiä liotusvedessään parisen tuntia. Siivilöi seos. Lisää sokeria puoli kiloa per liemilitra. Keitä kuusenkerkkälientä sokereineen ainakin kaksi tuntia pienellä tulella. Hämmennä usein ja tarkkaile. Kun siirappi alkaa valmistua se palaa helposti myös pohjaan, joten tarkkana kuin porkkana täytyy olla. Ja muistathan myös mitä pidempään keittelet sen paksumpaa siirapista tulee jäähtyessään. Säilö siirappi pestyihin, uunissa kuumennettuihin purkkeihin ja pistä vielä keitetyt kannet purkkien päälle.