SAARISTON
MARTTA

Murukastike

Murukastike, murusoosi, jauhelihakastike, pripelikastike, pripelsoosi, jätkänsoosi…

Herkkuruoalla on monta nimeä!

~ 800 g nauta-sika tai naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
2 lihaliemikuutiota (Reformi)

100 g voita
vehnäjauhoja
vettä
(suolaa)

Paista jauheliha, lisää sekaan pilkottu sipuli ja jatka kypsentämistä. Lisää lopuksi pari lihaliemikuutiota ja pyörittele lastalla kunnes ne ovat liuenneet joukkoon. Jätä kypsennetty lihaseos odottamaan ruskeaa kastiketta.
Sulata voi ja lisää sekaan vehnäjauhoja sen verran, että voista ja jauhosta tulee jämäkkä mutta liikkuva seos. Kaaputtele lastalla aika-ajoin, ruskista mutta varo jauhoseoksen liikaa kypsymistä, palamista. Kun seos on ruskistunut kaada sekaan vettä ja samalla hämmennä lastalla reippaasti. Lisää vettä samalla koko ajan hämmennellen kunnes kastike tuntuu sopivan notkealta.
Yhdistä jauhelihaseos ja kastike. Anna murukastikkeen porista hetken verran pienellä tulella. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa esim. keitinperunoiden ja -porkkanoiden kera.