SAARISTON
MARTTA

Itävää herkkua

Idättämällä saa terveellistä, ravintorikasta lisää ruokavalioon. Idätin tällä kertaa mungpapuja ja kikherneitä. Helppoa ja mukavaa puuhaa!

Huuhtele siemenet ja poista joukosta rikkoutuneet ja vialliset yksilöt.

Liota siemeniä koosta riippuen 4-8 tuntia, käytä vettä nelinkertainen määrä siemeniin verrattuna.

Huuhtele liotetut siemenet useampaan kertaan. Huuhteluun kannattaa käyttää huoneenlämpöistä vettä, liian kylmä vesi hidastaa itämistä.

Laita siemenet idätysastiaan. Idätysastiaksi sopii esimerkiksi lasipurkki, jonka suuaukko on peitetty harsolla tai harvalla kankaalla. Pane purkki suupuoli alaspäin n. 45 asteen kulmaan, näin ylimääräinen vesi valuu pois ja siemenet saavat ilmaa. Kätevä paikka purkille on astiankuivauskaapin alahylly.

Huuhtele siemeniä päivittäin 2-3 kertaa.

Lajista riippuen itujen valmistuminen kestää 12 tunnista kuuteen vuorokauteen.

Ituja voi poimia syötäviksi idätysastiasta niiden kasvun aikana. Ne sopivat syötäväksi kun idut ovat 1-5 cm kokoisia. Maksimikokoon kasvaneet idut säilyvät jääkaapissa 1-6 vuorokautta. Niitä kannattaa huuhtoa silloin tällöin säilytyksen aikana ja aina ennen syömistä.

Ituja voit syödä sellaisenaan tai lisätä esim. salaatteihin, voileiville, ruoan joukkoon.